Puheenjohtajan terveiset

19.12.2019


Puheenjohtajan tervehdys

19.12.2019

Servicalaisten näkökulmasta vuosi on ollut erikoinen. Työelämässä on aina ollut muutoksia, mutta tänä vuonna muutosten lisäksi olemme opetelleet työelämää osakeyhtiössä. Eri toimialueet ovat joutuneet muuttamaan organisaatio-rakennetta, jotka taas ovat johtaneet YT-neuvotteluihin. Neuvottelujen lopputuloksena ovat olleet irtisanomiset tai muut työtehtävämuutokset. Irtisanomisten syyt ovat olleet tuotannolliset ja taloudelliset ja nähtäväksi jää, millaiset vaikutukset näillä toimenpiteillä on ollut.

Yhdistyksessä on myös muutoksen aika. Olen toiminut puheenjohtajana 10 vuotta ja tulevalle toimikaudelle 2020-2021 on valittu uusi puheenjohtaja, Reijo Räsänen. Toivotan uudelle hallitukselle hyvää yhteistyökykyä, viisautta ja voimaa tuleviin haasteisiin.

Rauhallista Joulua ja Onnea Vuodelle 2020!

Tuula

 

1.10.2019

Tämän päivän puheenaihe servicalaisten keskuudessa on varmaan YT-neuvottelut. Ne ovat tuoneet työyhteisöön epävarmuutta, epätietoisuutta siitä, mikä on meidän osakeyhtiön tulevaisuus. Servican omistajilla on taloudellisia vaikeuksia, jotka pakosti heijastuu myös servicalaisiin. Vaikka jokainen työntekijä tekee työnsä hyvin, mutta jos palvelujen ostojen määrä laskee, ei tulojakaan ole riittävästi. Työnantaja joutuu tekemään toiminnallisia tarkasteluja ja henkilöstön edustajina pyrimme vaikuttamaan niihin työntekijämyönteisesti.

Marraskuussa meillä on yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous, johon toivomme runsasta osallistumista. Tule vaikuttamaan yhdistyksemme toimintaan!

t. Tuula

 

1.6.2019

Kesä ja kesälomat. Lomakausi on touko-syyskuu ja Servicallakin joudutaan käyttämään kaikkia kesälomakuukausia. Toivottavasti kaikki ovat saaneet edes jonkun lomajakson mieleiseen aikaan. Meistä jokainen on lomansa ansainnut, toivottavasti osaamme nauttia niistä.

Yhdistyksen toiminnassa kesään sisältyy kesäteatteria ja Tuurin kyläkauppareissu. Lisätietoa Tapahtumat - sivuilla. Vapaa-ajanpaikka Tavikallio on yhdistyksen jäsenten käytössä, kannattaa tutustua.

Syksy tuo uusia haasteita ja mahdollisuuksia. Syyskokouksessa valitaan yhdistykselle puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet. Tervetuloa kokoukseen.

Ota rohkeasti yhteyttä.

Hyvää kesää kaikille!

t. Tuula

21.1.2019

Uusi vuosi on tuonut servicalaisten työelämään osakeyhtiöitymisen. Varsinaiseen päivittäiseen työn tekemiseen muutos ei ole vaikuttanut. Valtakunnassa tarvitsemme muutosta, ettei lisää heikennyksiä tulisi. Sipilän hallitus on kurjistanut niin työssäkäyvien, kuin perheiden ja työttömien elämää. Sipilän leikkauslista 2015-2018 on pitkä.

Nyt haastankin kaikki äänestämään tulevissa eduskuntavaaleissa. Esimerkiksi SAK:n nuoret ovat perustaneet kampanjan Vapaiden Valtakunta. Kampanjaa ei ole sidottu mihinkään puolueeseen, vaan tavoitteena on kasvaa kansanliikkeeksi ja aktivoida ihmiset äänestämään kampanjan arvojen ja tavoitteiden puolesta.

"Vapaiden valtakunta on vastakohta pakon valtakunnalle. Me haluamme hallituksen, joka ei sanele, kiristä ja säädä pakkolakeja. Meille vapaus merkitsee riittävää toimeentuloa ja oikeutta ilmaista mieltämme.

Vapautta ei ole vahvemman oikeus, vaan turvallisuus ja mahdollisuus suunnitella elämää eteenpäin."

Seuratkaa siis meidän sivujamme, tulemme järjestämään erilaisia tilaisuuksia, joissa voimme vaihtaa mielipiteitä.

terveisin Tuula

3.12.2018

Vuoden viimeisen kuukauden työt on aloitettu. Servicalaisille tämä tietää kiireistä aikaa, niin jouluvalmistelujen kuin yhtiöittämiseen liittyvien asioiden kanssa. Työnantaja on pyrkinyt informoimaan muutokseen liittyvistä asioista ja henkilöstöllä on mahdollisuus esittää siihen liittyviä kysymyksiä. Olkaa siis aktiivisia. Työntekijän, meidän jäsenistömme näkökulmasta hyviä asioita tässä muutoksessa on se, että tuleva Servica Oy on järjestäytynyt Avaintyönantajiin, eli tulevaisuudessa noudatamme Avainta työehtosopimusta. Samoin liittyminen KEVAn, niin eläkeasiat ovat varsinkin pitkään kuntapuolella työssäolleelle hyvät.

Alkuvuodesta järjestämme jäsenistölle erilaisia keskustelutilaisuuksia, joissa voi kysellä yhtiöittämiseen liittyvistä asioista ja muista tulevaisuuten liittyvistä asioista. Palataa niihin sitten helmi-maaliskuussa.

Rauhallista joulunaikaa kaikille!

toivottaa Tuula

11.3.2018

Kunta-alan työehtosopimukset on neuvoteltu ja sopimuskausi on 1.2.2018-31.3.2020. Sopimuksiin liittyvät palkankorotukset toteutetaan 1.5 lukien yleiskorotuksilla ja seuraavaksi 1.1.2019 paikallinen järjestelyerä. 1.4.2019 vielä yleiskorotus. Lisäksi tuloksellisuuteen perustuva kertaerä maksetaan tammikuussa 2019. Tarkemmin kaikista näistä asioista löytyy yhdistyksen sivuilta sekä JHL:n sivuilta.

Valtakunnallisesti seuraamme, miten Sote - ja maakuntauudistus toteutuu, vai toteutuuko. Miten se vaikuttaa servicalaisiin? Jatkaako KYS yhtenä omistajana vai miten. Näistä kaikista asioista riippuu se, tuleeko Servicasta tulevaisuudessa osakeyhtiö. Päätökset pitäisi tapahtua kesäkuussa, kun kaupungin ja Kysin valtuustot kokoontuvat.

Toivon, että jäsenemme ovat aktiivisesti yhteydessä luottamusmiehiin ja työsuojeluvaltuutettuihin. Tervetuloa myös kokouksiimme keskustelemaan asioista. Seuraava yhdistyksen kevätkokous on huhtikuussa. Toivon, että silloin on sankoin joukoin jäseniä paikalla.

Aurinkoisia kevätpäiviä.

29.1.2018

Vuosi on vaihtunut ja elämme jännittäviä aikoja. Presidenttivaalit on nyt käyty ja suomalaiset ovat valinneet Sauli Niinistön jatkamaan vielä seuraavan presidenttikauden.

Julkisten alojen sopimusneuvottelut ovat kiihtymässä, koska sopimukset päättyvät 31.1.2018. Millaiset ja miten pitkät sopimukset meillä on jatkossa, se nähdään lähiviikkojen aikana.

Me aktiivit olemme käyneet JHL:n järjestämissä koulutuksissa, joissa olemme valmistautuneet työtaistelutoimiin. Mikäli sopimusneuvottelut eivät etene matalapalkkaisten työntekijöiden eduksi, olemme valmiit taistelemaan sopimuksiemme eteen. Julkisten alojen työntekijät tarvitsevat kunnon palkankorotukset, jolloin ostovoima paranee.

2.2.2018 SAK järjestää Helsingissä Senaatintorilla poliittisen mielenilmaisun, johon jäsenliitot lähtevät mukaan. Tämä mielenilmaisu on viesti maan hallitukselle, että voimaan tullut aktiivimalli tulee perua. Tällä mielenilmaisulla vastustetaan myös hallituksen kaavailemaa aktiivimalli kakkosta, joka toteutuessaan toisi työttömille uusia turvaa leikkaavia karensseja.

Meidän kaikkien on hyvä tietää ja muistaa näiden kahden asian erot. Poliittinen mielenilmaisu on maan hallitusta ja sen päätöksiä vastaan. Mikäli jäsen poistuu työpaikalta osallistuakseen mielenilmaisuun, hänen on ilmoitettava hyvissä ajoin siitä työnantajalle. Työnantaja voi pidättää palkan poissaolon ajalta. Mielenilmaisuun siis osallistumme omakustanteisesti, liitto ei korvaa ansiomenetyksiä.

Työtaisteluun lähdemme, jos ja kun meillä ei ole voimassa olevia sopimuksia, eivätkä neuvottelutulokset ole edenneet. Työtaisteluun liittyvistä asioita kuten lakon laajuudesta tai lakkoavustuksista ym. päätetään liitossa.

Voima olkoon kanssamme!

16.12.2017

Vuoden puhutuin ja epäselvin asia työpaikoilla oli varmasti KIKY-sopimus, jonka vuoksi valtakunnallisesti työaikaa tuli lisää 24 tuntia vuodessa. Se tarkoitti 6 minuuttia per päivä tai 30 minuuttia per viikko. Jatkossa työaika on 38 tuntia 45 minuuttia / viikko, jota voidaan jakaa tasoittamisjakson aikana. Vuodelle 2017 työnantaja teki oman ratkaisun työajan pidentämisen tavasta. Onneksi vuodelle 2018 ei vastaavaa "määräystä" tule.

Työnantaja on tehnyt valmisteluja Servican yhtiöittämisestä. Meidän asioista kuitenkin viime kädessä päättävät Kysin ja Kuopion kaupungin päättäjät. Yhtiöittäminen ei ole pakko, jos Sote- ja maakuntauudistus eivät toteudu. Näistä päätöksistä tiedämme kevään aikana enemmän.

Meidän työehtosopimukset KVTES, TS ja TTES päättyvät 31.1.2018. Valtakunnallisesti uusien sopimusien neuvottelut on aloitettu ja ne jatkuvat ensi vuoden puolella. Tavoitteena on saada palkankorotukset sekä muita parannuksia työehtoihin. Mikäli uusista sopimuksista ei ole päästy sopimuksiin eikä niitä ole allekirjoitettu helmikuun alkuun mennessä, voi liitto ja sen jäsenet aloittaa työtaisteluvalmistelut.

Toivon, että mikäli henkilöstöllä on asiasta kysyttävää, niin olkaa rohkeasti yhteydessä henkilöstönedustajiin. Selvitetään asiat yhdessä.

Rauhallista Joulunodotusta ja parempaa Uutta Vuotta 2018!

Tuula Ronkainen, JHL 863 puheenjohtaja